Taggar

Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss!

Kolla Källan

Lär dig mer om källkritik på Kolla Källan

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

4 träffar

Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar

Energi och miljö

Energi och miljö  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Lär dig om el- och energiindustrins historia, om kärnkraft, fossila bränslen som kol, olja, om förnyelsebara energikällor och om miljövänlig energi. Det finns även fördjupningar för elever och lärarhandledningar. Bakom sidan står Tekniska museet.
Taggar: elkraft, energi, energiförsörjning, energikällor, förnybara energikällor, kärnkraft, kol, miljöfrågor, olja, solenergi, vattenkraft

Nobelpriset i fysik 2010

Nobelpriset i fysik 2010  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Nobelpriset i fysik 2010 delades ut till Andre Geim och Konstantin Novoselov. De fick priset för sin upptäckt av grafen, ett helt nytt material som leder elektricitet och värme mycket bra. Grafen är kol i mycket platt form med många bra användningsområden inom fysik, teknik och elektronik. Läs pressmeddelandet på svenska och populärvetenskaplig information på svenska, Pdf-fil.
Taggar: elektronik, forskare, fysik, fysiker, kol, materiallära, nobelpris, nobelpristagare, vetenskapsmän

Nobelpriset i kemi 2010

Nobelpriset i kemi 2010  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Nobelpriset i kemi gick 2010 till Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki. Läs även populärvetenskaplig information på svenska, Pdf-fil. Dessa nobelpristagare har gjort upptäckter som fått stor betydelse inom den organiska (kolbaserade) kemin som har hjälpt människan att dra nytta av naturens kemi och tillverka förfinade kemikalier som lett fram till nya läkemedel och material.
Taggar: forskare, kemi, kemikalier, kol, läkemedel, materiallära, nobelpris, nobelpristagare, organisk kemi, plaster, vetenskapsmän

Chemical Carusel

Chemical Carusel  Webbplatsen har innehåll på Engelska för 13-15 år

Om grundämnet kol och dess kretslopp via luftens koldioxid till druvsocker i fotosyntesen. Häng med Captain Carbon i hans omvandling till bland annat proteiner, plaster och kolväten i fossila bränslen.
Taggar: kemi, kol, organisk kemi, plaster