Länkskafferiets kvalitetskriterier
I Länkskafferiet presenteras kvalitetsbedömda webbplatser av intresse för den svenska skolan. Om informationen förutsätter mer ingående förkunskaper än vad som kan förväntas av elever i åldrarna 10-15 år, anges det i beskrivningen av webbplatsen. Vid urvalet av webbplatser till Länkskafferiet måste tre grundläggande krav uppfyllas:
Efter att de grundläggande kraven är uppfyllda gör ämnesredaktörerna en första bedömning om webbplatsen är av intresse för elever i skolan. Om webbplatsen bedöms som intressant fortsätter granskningen med utgångspunkt från följande kvalitetskriterier: 1. Informationen ska vara tillförlitlig. För att bedöma detta tas ställning till följande frågor:
2. Tyngdpunkten för språk ligger på svenskt material. Vi tar också med webbplatser på de nordiska språken, engelska samt på de språk som kan läsas i grundskolans språkval (franska, tyska, spanska, italienska och ryska). Den språkliga nivån måste stämma överens med den innehållsmässiga nivån. En webbplats som förväntas vara av intresse för 10-åringar måste också kunna användas av 10-åringar. 3. Webbplatsen måste ha en klar och tydlig layout. Innehållet måste presenteras på ett tydligt sätt och ge en god överblick. Webbplatsen skall vara lätt att navigera i, man skall lätt förstå var i webbplatsens struktur man befinner sig. Bilder, ikoner, film- och ljudillustrationer skall underlätta förståelsen av ämnet. 4. Varje länk i Länkskafferiet ska leda direkt till en självständigt fungerande webbplats färdig att använda. Webbplatser som huvudsakligen består av länkar till andra webbplatser kan tas med förutsatt att ämnet är väl avgränsat. Ambitionen är att webbplatserna kan användas direkt, kostnadsfritt och utan krav på att man registrerar sig. Vissa undantag finns och i så fall anges detta i webbplatsens beskrivning. 5. Innehållet i Länkskafferiet ska i princip kunna vara av intresse för alla, oavsett var i Sverige användaren är bosatt. Webbplatser med lokal anknytning kan tas med om de bedöms vara av allmänt intresse. Mer om kvalitetskriterier Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På Internet kan alla som har tillgång till en server (en kraftfull dator) enkelt publicera vad de önskar. När du söker information utanför Länkskafferiet med hjälp av söktjänster som t ex Google står du själv för hela kvalitetsbedömningen. Då är det extra viktigt att du kritiskt granskar det material som du hittar. För dig som går i grundskolans senare år och i gymnasieskolan finns en praktisk handledning som heter "Att värdera webbplatser själv". Texten är utarbetad av Eva Jonsby och Lena Müller, båda med lång erfarenhet av arbete inom skolsektorn. Läs gärna mer om kvalitetskriterier här:
|