Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Sverige : 17 träffar



Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar (Historia)

Bronssköldarna från Fröslunda

Bronssköldarna från Fröslunda  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Under bronsåldern offrade man sköldar till gudarna. Här kan du läsa och även se två filmer om en arkeologisk utgrävning där man hittat sådana bronssköldar. Fyndet är det största fyndet någonsin i världshistorien av bronsålderssköldar och gjordes 1985 vid sjön Vänerns strand.
Taggar: Vänern, arkeologi, bronsåldern, forntiden, utgrävningar

Visit Östgötland

Visit Östgötland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

En portal med länkar och information som rör landskapet Östergötland. Några av rubrikerna är: Se och göra, Evenemang och Mat och dryck.
Taggar: Östergötland, bilder, kultur, kulturarv, kulturutbud, lokalhistoria

Fornsök

Fornsök  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

I Riksantikvarieämbetets Fornsök kan du söka information om 1,7 miljoner fornlämningar som finns på 600 000 platser i Sverige. Det kan vara fynd både på land och på havsbotten. Du får faktauppgifter och en noggrann beskrivning av varje lämning. På Sverigekartan syns även den geografiska placeringen av formlämningen med hjälp av geo-taggning.
Taggar: Sverige, arkeologi, arkiv, fornlämningar, gravar, hällristningar, historiska kartor, kartor, marinarkeologi, ruiner, runstenar, skeppsvrak, undervattensarkeologi, vrak

Publik arkeologi - utgrävning för alla

Publik arkeologi - utgrävning för alla  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Publik arkeologi innebär att arbeta med arkeologi så att vem som helst kan delta. Historiska museet berättar här och visar bilder från arkeologiska projekt i Stockholmsområdet där du själv kan delta. Du kan också se platserna i Google Earth.
Taggar: Stockholm, Stockholms län, arkeologi, utgrävningar

Skatter - Historiska museet

Skatter - Historiska museet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Gillar du guld? Här på Historiska museets webbplats finns temasidor om olika guldskatter och spännande guldföremål från förr. Det finns också information om Guldrummet - ett rum på museet där det finns många kilo guld.
Taggar: Sveriges historia, arkeologi, föremål, guld, smide, smycken

Offerplats Finnestorp

Offerplats Finnestorp  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Offerplatsen i Finnestorp mellan Vara och Falköping är av Sveriges få vapenofferplatser från järnåldern. Här offrades krigare tillsammans med sina stridshästar och värdefulla vapen i form av praktfulla förgyllda svärd, lansar och guldskinande hästutrustningar. Här kan du läsa om platsens historia, se bilder på några av fynden man hittat och mycket annat.
Taggar: Västergötland, arkeologi, föremål, järnåldern, utgrävningar, vapen

Örnsköldsvik 10 000 år

Örnsköldsvik 10 000 år  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lär dig om hur människorna levde från stenåldern till järnåldern i Örnsköldsvik kommun och vilka spår de har lämnat efter sig i kulturlandskapet. Du kan också klicka dig fram i en sökbar karta och få veta mer om specifika fornlämningar, ortnamn, historiska kartor med mera.
Taggar: Örnsköldsvik, Västernorrland, Västernorrlands län, arkeologi, bronsåldern, forntiden, järnåldern, lokalhistoria, stenåldern

Kringla

Kringla

Här kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar och hitta fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier. Man kan söka på flera olika sätt. Bakom tjänsten står Riksantikvarieämbetet.
Taggar: Sveriges geografi, Sveriges historia, byggnader, fornlämningar, fotografier

Spår från 10 000 år

Spår från 10 000 år  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Läs om arkeologi, förhistoria och kulturlandskap från forntid till 1600-tal i Västerbottens län. Du hittar bland annat information om de spår som människor och verksamheter har lämnat efter sig och de lämningar som är vanliga i länet.
Taggar: Västerbotten, arkeologi, kulturmiljöer, lokalhistoria

Gamla Uppsalas historia

Gamla Uppsalas historia  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska för 10-15 år

Gamla Uppsala var centrum och kultplats i svearnas rike under järnåldern. Det är också här du hittar Uppsalas berömda högar. På Riksantikvarieämbetets webbplats kan du läsa om Gamla Uppsalas historia och se bilder från platsen. Läs också mer om Uppsalas historia och den stora arkeologiska utgrävningen som började 2012.
Taggar: Sveriges historia, arkeologi, järnåldern, lokalhistoria

Hällristningar i Blekinge

Hällristningar i Blekinge  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

I Blekinge har man hittat cirka 300 lokaler med hällristningar. Läs mer om hällristningar och om ett urval av de som finns i Blekinge på den här webbsidan. Blekinge Museum står bakom informationen.
Taggar: Blekinge, bronsåldern, forntiden, hällristningar

Nämforsens hällristningar

Nämforsens hällristningar  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Tyska för 10-15 år

Vid Nämforsen i Ångermanland ligger ett av Nordens största områden med hällristningar. De upptäcktes i samband med att man byggde ut vattenkraften vid Ångermanälven. Här finns bilder på hällristningarna, lite utgrävningshistorik och kortfattad information om jägarfolket, det folk som levde i området under stenåldern.
Taggar: forntiden, hällristningar, stenåldern

Aktuella arkeologiska uppdrag

Aktuella arkeologiska uppdrag  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Om du vill få exempel på utgrävningar som pågår just nu i Sverige kan du besöka Arkeologernas webbsidor. Arkeologerna är en del av myndigheten Statens historiska museer. Här beskrivs svenska aktuella utgrävningar i text och bild.
Taggar: arkeologi, utgrävningar

Bronsåldern

Bronsåldern  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Bronsåldern delas in i den äldre bronsåldern som inföll mellan 1700 och 1100 f Kr och den yngre bronsåldern som inföll mellan 1100–500 f Kr. På Historiska museets webbplats kan du ta reda på mer om bronsåldern.
Taggar: Sveriges historia, arkeologi, bronsåldern, forntiden, järnåldern, stenåldern

Bockstensmannen

Bockstensmannen  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Bockstensmannen är ett av de mest välbevarade människofynden från medeltiden. Det hittades av en liten pojke för 70 år sedan. Titta också under fliken Bara för barn där du hittar Bockstensmannen som klippdocka och den interaktiva sidan Bockstensrummet. För lärare finns tips i Lärarrummet. Hallands kulturhistoriska museum står bakom informationen.
Taggar: Halland, arkeologi

Nydala klosterträdgård

Nydala klosterträdgård  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Nydala - den nya dalen - var det namn munkarna gav platsen år 1143 när kom vandrande från Clara-Vallis (den ljusa dalen) i Frankrike. Nydala kloster skulle bli ett av Sveriges första kloster och ha påverkan på det kristna livet i Sverige under 400 år. På denna webbplats kan du läsa om klostrets historia och dess klosterträdgård.
Taggar: kloster, medeltiden, trädgårdar

Slaget vid Landskrona 1677 (Pdf-fil)

Slaget vid Landskrona 1677 (Pdf-fil)  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Den plats i Skåne där slaget i Landskrona ägde rum 1677 grävdes ut av arkeologer 2003. I den här artikeln från tidskriften META kan du läsa mer om slaget, men också om utgrävningen och dess fynd.
Taggar: Skåne, arkeologi, krigshistoria, lokalhistoria, militärhistoria