Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss!

Kolla Källan

Lär dig mer om källkritik på Kolla Källan

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

11 träffar

Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar

Nobelpriset i kemi 2009

Nobelpriset i kemi 2009  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Nobelpriset i kemi gick 2009 till Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz och Ada E. Yonath. Läs pressmeddelandet på svenska och populärvetenskaplig information på svenska, Pdf-fil. Dessa forskare har studerat hur ribosomen fungerar. Med hjälp av DNA bygger ribosomerna livsnödvändiga proteiner i kroppen. Kunskapen om ribosomerna har stor betydelse för forskares arbete med att ta fram nya antibiotika och andra läkemedel. Antibiotika botar olika sjukdomar genom att slå ut bakteriernas ribosomer.
Taggar: DNA, antibiotika, bakterier, biokemi, celler, forskare, genteknik, kemi, läkemedel, mediciner, nobelpris, nobelpristagare, vetenskapsmän

Nya Biologin - forskning.se

Nya Biologin - forskning.se  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Ett omfattande läromedel om genteknik, med faktatexter, filmklipp och simulationer. Lär dig om stamceller, gener och proteiner och hur de påverkar oss, om hur genteknik används och utvecklas inom medicin, jordbruk och industri, samt om forskning inom modern genteknik och medicin.
Taggar: DNA, biokemi, bioteknik, cancer, celler, genmodifierade livsmedel, genteknik, kloning, växtförädling

Nobelpriset i kemi 2008

Nobelpriset i kemi 2008  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Nobelpriset i kemi 2008 tilldelades tre forskare för deras upptäckter av ett grönlysande protein, GFP. Genom att märka proteiner i levande celler med GFP kan forskare följa tidigare osynliga biologiska förlopp, till exempel hur celler beter sig vid olika sjukdomar som cancer och Alzheimers sjukdom. Läs pressmeddelandet på svenska och populärvetenskaplig information på svenska, Pdf-fil.
Taggar: biokemi, biomedicin, celler, genteknik, kemi, nobelpris, nobelpristagare

Linnélektioner

Linnélektioner  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 15 år

Under publikationer hittar du fakta och material om Carl von Linné som du kan ladda hem, i form av lektioner och idéhäften om att leva under Linnés 1700-tal, vad Linné lärt oss om medicinalväxter som livsviktiga läkemedel och om organismvärldens utveckling. Du kan också ta reda på hur Linné var som vetenskapsman, pedagog och läkare. Lektionerna hör till Skolprojekt Linné som var en skolatsning under Linnéåret 2007. Materialet finns även översatt till engelska och japanska.
Taggar: 1700-talet, Carl von Linné, Linné, Carl von, biologi, botanik, celler, forskare, kemi, kroppen, läkemedel, människokroppen, medicinhistoria, naturvetenskap, naturvetenskap-historia, temaarbete, vetenskapshistoria, vetenskapsmän

Cells alive!

Cells alive!  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Se animationer och filmklipp som visar hur djurens och växternas celler ser ut. Här finns också frågesport och pussel och korsord om cellbiologi, mikroorganismer och immunsystemet. Lär dig om hur människans celler angrips av bakterier, virus och mediciner med mera.
Taggar: bakterier, celler, frågesporter, immunologi, virus

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2009

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2009  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelas i år, med en tredjedel var, till forskarna Elisabeth H. Blackburn, Carol W.Greider och Jack W Szostack. Läs pressmeddelandet på svenska. De får priset för sina upptäckter av hur kromosomerna i våra gener skyddas av telomerer och av enzymet telemoras. Upptäckten är en viktig del i det mänskliga pusslet kring åldrande, cancer och stamcellernas funktion.
Taggar: DNA, celler, forskare, forskning, fysiologi, genteknik, medicin, nobelpris, nobelpristagare, vetenskapsmän

Föregående 1 2 Nästa