Taggar

Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss!

Kolla Källan

Lär dig mer om källkritik på Kolla Källan

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

5 träffar

Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar

Vallonbruken i Uppland

Vallonbruken i Uppland  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Vallonsmidet pågick från tidigt 1600-tal till en bit in på 1900-talet. Här finns information om alla vallonbruk i Uppland, till exempel Dannemora gruvor och Österbybruk. Du hittar även kort historik och en litteraturlista.
Taggar: Uppland, bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, lokalhistoria, valloner, vallonsmide

Barnens Ekomuseum

Barnens Ekomuseum  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här kan man få man veta mycket om Bergslagen, om järn, gruvor, skrönor och historier. Läs om hur folk levde för 100 år sedan eller gör en resa på Strömsholms kanal med 26 slussar! Skicka frågor till museet eller läs vad andra frågat.
Taggar: Bergslagen, bergsbruk, järn, museer

En kort Vallonhistorik

En kort Vallonhistorik  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Vallonerna har sedan mycket lång tid tillbaka sitt hemland i södra och sydöstra Belgien och i angränsande delar av Frankrike. Webbsidan handlar om vallonernas invandring till Sverige och hur de utvecklade järnhantering och smide i Bergslagen. Här finns också fakta och länkar till olika vallonbruk. Gjord av Sällskapet Vallonättlingar.
Taggar: bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, valloner, vallonsmide

Finspång - brukshistoria

Finspång - brukshistoria  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Orten Finspång i norra Östergötland har en rik brukshistoria. Läs om kolning, gruvdrift och om hur befolkningen levde. Läs också om Christopher Polhem som försökte installera en vattenpump i storgruvan.
Taggar: Östergötland, Christopher Polhem, Polhem, Christopher, arbetsliv, bergsbruk, brukssamhällen, gruvbrytning, gruvor, kolning

Ekomuseum Bergslagen

Ekomuseum Bergslagen  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Ett ekomuseum är ett slags utomhusmuseum utan samlingar och består av ett eller flera naturområden. Bergslagen är ett område som sträcker sig från Svealand till södra Norrland, genom landskapen Värmland, Närke, Västmanland, Dalarna, Uppland och Gästrikland. På den här sidan finns bilder och text om Ekomuseum bergslagen och Bergslagens historia, bergsmännen, masugnen med mera. Se rubriken Vill du veta mer?. Läs även om besöksmål och hitta länkar till andra ekomuseer, fakta om industrihistoria med mera. Under länken Barnens Ekomuseum finns mer intressant information för er som är lite mindre.
Taggar: Bergslagen, bergsbruk, industrihistoria, järn, järnbrukshistoria, museer