Crocodilians för 13-15 år
Krokodiler i mängder! Här finns bilder, filmer och fakta om de 23 levande krokodilarter som finns på jorden, samt kartor över var de lever.
Taggar: kräldjur, krokodiler
Krokodiler i mängder! Här finns bilder, filmer och fakta om de 23 levande krokodilarter som finns på jorden, samt kartor över var de lever.
Taggar: kräldjur, krokodiler
En av Sveriges mest kända djurparker har också en fin webbplats med fakta om djurparkens däggdjur och fåglar och om hur de lever. Du kan även se en kort film om varje djur.
Taggar: däggdjur, djur, fåglar, zoologi
Dessa filmer förklarar delar av gymnasiets Matematik 1-5 (i tidigare läroplaner A-E). Du som går på högstadiet kan ha nytta av filmerna i spellistan "Matematik Högstadiet". Filmerna är gjorda av gymnasielärare i matematik.
Taggar: algebra, ekvationer, matematik, matematikproblem, matematikundervisning, matte, matteproblem, matteundervisning
Den vanligaste sorten av delfiner som lever i djurparker och delfinarier är flasknosdelfinen. Här finns en faktatext att läsa. Du får också veta mer om delfiner i världen och på Kolmården.
Taggar: delfiner, valar
Mattefilmer för gymnasiekursen Matematik 1 och Matematik 2. Klicka på en spellista för se alla filmer inom ett visst område, som geometri, olikheter, potenser, polynom, sannolikhetslära, linjära ekvationssystem, räta linjen och andragradsekvationer. Filmerna är gjorda av lärare på Hagagymnasiet i Borlänge.
Taggar: algebra, ekvationer, geometri, matematik, matematikproblem, matematikundervisning, matte, matteproblem, matteundervisning
Följ med bonden Nils Björid när han visar upp sin gård utanför Östersund. Se hur korna har det och hur mjölkningen går till. Nils berättar om gården, klimatet och hur det är att driva företag. LRF Jämtland har gjort filmen.
Taggar: bönder, bondgårdar, bondgårdens djur, husdjur, kor, lantbruk, mjölk, mjölkproduktion
Jove är en naturvetenskaplig forskningstidskrift som använder sig av videoformatet. Forskare publicerar här filmer som visar och förklarar deras senaste forskning inom klinisk medicin, immunologi och infektioner, neurovetenskap och bioteknik. Sajten är ett initiativ för att skapa transparens och underlätta för dem som inte vill läsa långa vetenskapliga texter. Samtliga artiklar kan överblickas i sajtens artikelindex.
Taggar: biologi, bioteknik, experiment, forskare, forskning, immunologi, människokroppen, medicin, naturvetenskap, tidskrifter, vetenskap
Här finns mer än 2000 filmer, ca 10 min långa, som förklarar matematiken för elever i förskoleklass, grundskolan och gymnasiet. Här finns även filmer inom naturvetenskapliga ämnen som biologi, kemi och fysik, samt inom humaniora, t.ex. ekonomi och historia.
Taggar: algebra, aritmetik, astronomi, bankväsen, biologi, ekonomi, ekvationer, fysik, geometri, historia, kemi, matematik, matematikproblem, matte, matteproblem
Klartänkt är en serie om fyra korta filmer för att ge dig verktyg för att kunna kritiskt granska information och kunna förstå vad som kännetecknar ett vetenskapligt tänkande. Filmerna ingår i ett utbildningspaket som utvecklats av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVA och Nobelmuseet. Innehåller även en lärarhandledning.
Taggar: forskning, fysik, medicin, naturkunskap, vetenskap
Här hittar du filmer som kan hjälpa dig att klara högstadiets och gymnasiets och matematik på egen hand. Sidan drivs av ett företag som tar hjälp av matematiklärare. Du måste ha ett konto för att kunna se alla lektioner, men det finns även några filmer som du kan testa utan kostnad (klicka på en kurs för att se vilka filmer som ingår och vilka du kan titta på gratis).
Taggar: algebra, matematik
Lär dig mer om olika tekniska och naturvetenskapliga fenomen med hjälp av LTHs julkalender. Bakom varje lucka finns en film med ett roligt experiment. Här hittar du även kalendrar från tidigare år. Julkalendern är gjord av teknologer vid Lunds tekniska högskola (LTH).
Taggar: adventskalendrar, experiment, julkalendrar, kemi, kemiexperiment, kemikalier, kemisk teknik, kemiska reaktioner, kemiundervisning
Dessa filmer förklarar matematiska problem inom gymnasiets mattekurser. Filmerna är gjorda av en matematiklärare på Polhemsgymnasiet i Gävle, och har fått mycket beröm av olika tittare på YouTube.
Taggar: algebra, aritmetik, ekvationer, geometri, matematik, matematikproblem, matematikundervisning, matte, matteproblem, matteundervisning
Lär dig multiplikationstabellen med hjälp av musik! Här finns en sång för varje tabell, från 2:ans till 9:ans tabell. Filmerna är gjorda av lärare på Årstaskolan i Sthlm.
Taggar: aritmetik, matematik, matematikundervisning, matte, matteundervisning
Filmer om matematik som lär ut olika räknesätt, att räkna med decimaler, procent, bråk, med mera. Filmerna är gjorda av lärare på Årstaskolan i Sthlm.
Taggar: algebra, geometri, matematik, matematikundervisning, matematiska formler, matte, matteundervisning
Här finns många filmer som du kan titta på gratis som hjälper dig förstå gymnasiematematiken bättre. Mattelärare visar och förklarar på engelska. Områdena är algebra, geometri, trigonometri och matematisk analys.
Taggar: algebra, geometri, matematik, matte
Teori, räkneövningar och videolektioner för all matematik i grundskolan och gymnasiet. Matematiska problem med förklaringar och filmer med förslag på lösningar. Du kan träna på övningsuppgifter och ladda ner tidigare nationella prov i matematik. Det finns ett forum där du kan diskutera matteuppgifter med andra. Matteboken finns också på arabiska och i en version som lär ut amerikansk skolmatte.
Taggar: algebra, aritmetik, diskussionsforum, ekvationer, geometri, matematik, matematikproblem, matematikundervisning, matematiska formler, matte, matteproblem, matteundervisning, nationella prov, statistik
Här kan du se en film om mineraler, olika sorter, deras tillkomst och användningsområden. Filmen är från en utställning på Naturhistoriska riksmuseet.
Taggar: geologi, mineraler, mineralogi, sten
Neandertalarna är vår närmaste släkting på det mänskliga släktträdet. De försvann för 40 000 år sedan. Lär dig mer om neandertalarna i denna film och hur man hittade de allra första spåren av dem.
Taggar: arkeologi, förhistoriska människan, forntiden, neandertalmänniskan, paleontologi, stenåldern, urtidsmänniskan
Här finns filmer som förklarar olika delar av NO-ämnena. Lär dig om fåglar och fågelkvitter, titta på fysik- och kemilaborationer i Gösses Science Lab med mera. Filmerna är gjorda av lärare på Årstaskolan i Stockholm.
Taggar: fåglar, fysik, fysikexperiment, fysikundervisning, kemi, kemiexperiment, kemiundervisning, naturorienterande ämnen-undervisning
I dessa filmer presenteras eller intervjuas nobelpristagarna i kemi från de senaste åren. Du hittar även en del klipp från när pristagare tillkännages samt från nobelprisutdelningen vid Nobelbanketten.
Taggar: forskare, kemi, nobelpris, nobelpristagare, vetenskapsmän
I dessa filmer presenteras eller intervjuas nobelpristagarna i fysik från de senaste åren. Du hittar även en del klipp från när pristagare tillkännages samt från nobelprisutdelningen vid Nobelbanketten.
Taggar: forskare, fysik, fysiker, nobelpris, nobelpristagare, vetenskapsmän
Här presenteras årets nobelpristagare på Youtube inspelat i direktsändningar, som sänds i oktober varje år. Man har också kunnat ställa frågor till vinnarna. Här kan man läsa eller titta på filmer med frågor och svar. Se även filmer från tidigare års prisutdelningar.
Taggar: Nobels fredspris, ekonomi, författare, forskare, forskning, fred, fredsfrågan, fysik, fysiologi, kemi, litteratur, litteraturpriser, medicin, nobelpris, nobelpristagare, vetenskap, vetenskapsmän
En serie på fem avsnitt där du får lära dig om vad en art är och hur arterna uppkom, om evolution, fossiler och jordens historia. Du får också veta mer om vetenskapsmannen Charles Darwin.
Taggar: Charles Darwin, Darwin, Charles, evolution, fossil, geologi, paleontologi, utvecklingslära
Aktuella livesändningar, filmer och bilder från och om rymden. Här finns också information om Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang. Rymdkanalen är en satsning från Rymdstyrelsen där alla rymdintresserade personer kan följa med i aktuella svenska och internationella rymdhändelser.
Taggar: Christer Fuglesang, Fuglesang, Christer, astronomi, rymden, rymdfart
Här finns mängder av filmer som hjälper dig förstå gymnasiets naturvetenskap bättre. NO-lärare visar och förklarar på engelska.
Taggar: biologi, fysik, kemi, naturorienterade ämnen-undervisning, naturvetenskap
I den här filmen kan du lära dig vad ljus och färger är. Du får också veta mer om det elektromagnetiska spektrumet, regnbågen med mera.
Taggar: elektromagnetisk strålning, fysik, ljus, optik
Om du behöver stöd i matten hittar du här en lista på filmer på YouTube-kanalen Skärgårdsmatte. Filmerna täcker hela högstadiets matematik och går igenom decimaltal, bråktal, potenser, tänkesätt, geometri, algebra och ekvationer med mera.
Taggar: algebra, aritmetik, ekvationer, geometri, matematik, matematikproblem, matematikundervisning, matte, matteproblem, matteundervisning
Korta filmer med animationer som på ett enkelt sätt förklarar allt du behöver veta om viktiga begrepp och processer inom fysik, kemi och biologi. Bland annat om atomer, temperatur, ström, mutation och antikroppar.
Taggar: fysik, kemi, naturvetenskap
Matematikläraren Jonas Vikström gör filmade genomgångar i gymnasiets Matematik 1, 2 och 3. Du hittar också tidigare nationella prov med videoförklaringar och formelblad.
Taggar: algebra, ekvationer, matematik, matematikproblem, matematikundervisning, matte, matteproblem, matteundervisning
Lär dig om vulkaner med hjälp av texter och små videoklipp som du finner längst ner på sidan till höger om "Introduction". Du behöver QuickTime på datorn.
Taggar: vulkaner, vulkanutbrott
Här hittar du Nobelstiftelsens alla filmer med nobelpristagare och nobelevenemang. Klickar du på Category i menyn, kan du välja mellan kategorier som dokumentärer, intervjuer, föreläsningar med mera.
Taggar: forskare, nobelpris, nobelpristagare, vetenskapsmän