Tipsa oss

Har du ett bra tips på en länk? Tipsa oss

Nyhetsflöde (RSS)

Få senaste nytt direkt till din webbläsare, intranät eller webbplats.
Se alla nyhetsflöden.

Folkultur: särskilda aspekter : 13 träffar



Sortera på:

RSS Prenumerera på nya länkar (Samhällskunskap)

Knuttimring i Sverige

Knuttimring i Sverige  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En vanlig hustyp i Sverige har genom århundraden varit de knuttimrade husen. Här kan du lära dig om hur de byggdes, vilka olika varianter som finns och se exempel på hur de ser ut. Webbsidan är gjord av en privatperson.
Taggar: arkitektur, byggnadshistoria , byggnadskonst, byggnadsteknik, husbyggnad

Stilhistoria - Hålla hus

Stilhistoria - Hålla hus  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

Lär dig om gårdsbebyggelsen i Västerbottens län samt om samhällsbyggnader och olika byggnadsstilar från 1790 till 1970. Du kan också läsa om samiska byggnader som kåtor, bodar med mera.
Taggar: Västerbotten, arkitektur, byggnadshistoria , byggnadskonst, byggnadsteknik, gårdar, kulturmiljöer, samer

Skansen - djur, historiska byggnader och klädedräkter

Skansen - djur, historiska byggnader och klädedräkter  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 7-15 år

Skansen grundades i slutet av 1800-talet och är ett friluftsmuseum, festplats och djurpark i Stockholm. Här finns historiska byggnader från olika delar av Sverige. Du kan se vilka typer av hus man bott i från medeltiden till 1900-talet - både hus i staden och på landsbygden. Läs även om historiska dräkter, folkdräkter och textiler.
Taggar: Skansen, Stockholm, Stockholms historia, Sveriges historia, bostäder, byggnader, djur, kläders historia, kulturhistoria, lantdjur, museer, trädgårdar

Kulturen i Lund

Kulturen i Lund  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Friluftsmuseet Kulturen i Lund är södra Sveriges motsvarighet till Skansen och Nordiska museet. På webbplatsen kan du läsa om museets hus och byggnader samt trädgårdar och utemiljöer. Du kan också hitta aktuella utställningar och en historisk tidslinje med tips på hur man kan lära sig om livet i Sverige under olika århundraden. Museet har även byggnader utanför det ordinarie museiområdet, bland annat Östarp, Hökeriet, Tegnérmuseet, Bosjöklosters mölla och Borgeby slott.
Taggar: Skåne, Sveriges historia, byggnader, föremål, konsthantverk, kulturhistoria, kulturmiljöer, kulturmiljövård, medeltiden, museer, utställningar

De unika hälsingegårdarna

De unika hälsingegårdarna  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska Webbplatsen har innehåll på Franska Webbplatsen har innehåll på Tyska från 10 år

Utforska storböndernas ståtliga hälsingegårdar och deras historia under 1600-1800-talet i Sverige. Du kan se bilder och läsa om måleri, textilier, inredningskonst, landskapets historia och byggnadsvård. Hälsingegårdarna finns med på UNESCOs världsarvslista.
Taggar: 1700-talet, 1800-talet, Hälsingland, Sveriges historia, arkitektur, gårdar, kulturarv, kulturmiljövård, världsarv

Medeltida mat - Västarvet

Medeltida mat - Västarvet  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Vad åt och drack man till middag på medeltiden i Sverige, till vardag och fest? Här kan du lära dig mer om de medeltida matvanorna. Informationen finns på Västarvet - en webbplats om natur- och kulturarv som drivs av Region Västra Götaland.
Taggar: Sveriges historia, mat, matvanor, medeltiden

Internationella bibliotekets kokbok

Internationella bibliotekets kokbok  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 13 år

På Internationella biblioteket finns böcker på mer än 100 språk. Bibliotekets personal har också samlat ett stort antal matrecept från hela världen. Recepten ger dessutom en hel del information om olika länders matkultur.
Taggar: mat, matkultur, matlagning, matvanor, recept

Mat jorden runt

Mat jorden runt  Webbplatsen har innehåll på Svenska för 10-15 år

Här kan du läsa kort information om traditionell mat och dryck i världens länder.
Taggar: länder, mat, matkultur, matvanor

Herrgårdsmiddag på 1700-talet

Herrgårdsmiddag på 1700-talet  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

En stumfilm visar hur en herrgårdsmiddag kunde gå till på 1700-talet, och hur den förbereddes av herrskapets tjänstefolk. Filmen spelades in redan 1939 på en herrgård på Skansen, av skådespelare för Nordiska museet. Du får en inblick i hur det gick till i det fina herrgårdsköket, bordsseder och kokkonst. Läs gärna texten undertill när du ser filmen. Du kan skriva ut den, eller öppna den i ett separat webbläsarfönster. Flash Player behövs på datorn.
Taggar: 1700-talet, adel, kulturhistoria, matlagning, matvanor

Härjulfs mat

Härjulfs mat  Webbplatsen har innehåll på Svenska från 10 år

Åt vikingarna samma mat på 900-talet som vi äter idag? Hur såg vikingens kostcirkel ut? Hur många kalorier fick han i sig per dag? Måste han verkligen fånga 60 bävrar om året eller dryga ut kosten med 250 sjöfåglar? Jämför även vikingens mat med stenåldersjägarens mat. Sidan kan användas inom både historia, hem- och konsumentkunskap och matematik. Institutet för forntida teknik står bakom informationen.
Taggar: mat, matvanor, stenåldern, vikingar, vikingatiden

Folklore and Mythology Electronic Texts

Folklore and Mythology Electronic Texts  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Folksagor, myter, fabler och legender i fulltext. Många av berättelserna finns i flera varianter med olika ursprung.
Taggar: fabler, folksagor, legender, myter

Urban Legends Reference Pages - Snopes.com

Urban Legends Reference Pages - Snopes.com  Webbplatsen har innehåll på Engelska från 13 år

På denna webbplats kan du läsa om många nutida rykten, myter och vandringssägner och få reda på sanningshalten i dem. Innehållet är uppdelat i olika kategorier (t.ex. bröllop, musik, mat, skräck och Disney) och är också sökbart.
Taggar: folktro, myter

Institutet för språk och folkminnen

Institutet för språk och folkminnen  Webbplatsen har innehåll på Svenska Webbplatsen har innehåll på Engelska från 10 år

Institutet för språk och folkminnen är en statlig myndighet vars uppgift är att på vetenskaplig grund öka kunskaperna om dialekter , folkminnen, folkmusik, ortnamn och personnamn. Detta gör man genom att samla in, bevara, bearbeta och ge ut material inom ovanstående områden. Du kan också läsa om våra fem officiella minoritetsspråk: finska, samiska, meänkieli (tornedalsfinska), romani och jiddisch. Det finns en särskild avdelning för elever och lärare.
Taggar: dialekter, etymologi, förnamn, folkminnen, folkmusik, folktro, minoritetsspråk, namn, ortnamn, språk, svenska